Agentúra S&P znížila rating Maďarska do špekulatívneho pásma

22.12.2011 Celý región

New York 21. decembra (TASR) - Agentúra Standard & Poor\'s (S&P) znížila rating Maďarska do špekulatívneho pásma. Ako hlavný argument uviedla nepredvídateľnosť a nedôveryhodnosť vládnej politiky. Forint okamžite oslabil voči všetkým dôležitým svetovým menám.

S&P zhoršila rating dlhodobých záväzkov Maďarska o jeden stupeň na BB+ z BBB-. Výhľad ratingu je negatívny. Podľa agentúry existuje pravdepodobnosť jedna ku trom, že na budúci rok opäť zníži svoje hodnotenie úverovej bonity krajiny.

S&P hodnotila dôveryhodnosť Maďarska známkou na investičnom stupni od roku 1996. Je pritom už druhou z troch najdôležitejších ratingových agentúr, ktorá zhoršila hodnotenie Budapešti do špekulatívneho pásma. Prvou bola ešte 24. novembra tohto roka Moody’s. Fitch hodnotí dlhodobé záväzky krajiny ratingom BBB-, čo je najnižšia známka v investičnom pásme.

\"Zníženie ratingu odráža naše presvedčenie, že sa naďalej oslabuje predvídateľnosť a dôveryhodnosť maďarského politického systému,\" uvádza sa v správe agentúry. Kroky vlády podľa S&P vyvolávajú otázky týkajúce sa nezávislosti inštitúcií, ktoré majú na starosti dohľad, a zhoršujú prostredie pre investorov. \"To bude mať podľa nášho názoru negatívny vplyv na investície a fiškálne plánovanie, čo zhorší strednodobé rastové vyhliadky,\" avizuje S&P.

Maďarský forint po znížení ratingu prudko oslabil voči euru, doláru aj švajčiarskemu franku. Spoločná európska mena posilnila na 305,72 HUF/EUR z 303 HUF/EUR pred zverejnením správy. Dolár dnes celkovo voči forintu vyskočil o 1,7 % a švajčiarsky frank o 1,3 %.

Investori sa už predtým vyhýbali forintu. Maďarsko totiž zápasí s vysokou zadlženosťou v zahraničnej mene a požiadalo o finančnú pomoc Európsku úniu (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF). Navyše, návrh nového zákona o centrálnej banke podľa analytikov ohrozuje jej nezávislosť a vyvolal ostrú medzinárodnú kritiku.

Informovali o tom Reuters, Wall Street Journal a Bloomberg.
 

Vyberte región

mark